Индия с първа отборна титла, изпревари Япония при кадетките


Иран ликува при класиците
Индия с първа отборна титла, изпревари Япония при кадетките
сн. UWW
24 август 2024

Автор: BGWrestling.bg

Индия записа името си в историята, като спечели първата отборна титла на световно първенство. Триумфът бе при кадетките на шампионата в Аман, Йордания.

Тимът взе 8 медала в 10-те категории, а равносметката е 5 титли, сребро и два бронза. Още в първия ден индийките имаха четири шампионки, във втория прибавиха останалите отличия, както и пето място, за да стъпят на върха със 185 т.

Втори остана големият фаворит Япония с едва една титла, четири сребърни медала, един бронз и актив от 146 т. Трети е Казахстан с три бронза и 79 т.

Преди това в класическия стил Иран отново ликува с отборната титла, спечели три златни медала, три бронза и завърши на върха със 140 т.

Втори е Узбекистан, отборният шампион на Азия, със 113 точки и актив от сребро и 5 бронза.

Трети е съставът на Азербайджан със 105 точки, две титли и бронз.

Голямата звезда на първенството при класиците бе азерът Туран Дашдамиров, който вече има две европейски и две световни титли. И е в серия от 20 поредни победи на международния тепих. Последната му загуба е във финала на европейското за момчета през 2021-а.

Сега в решителната схватка 16-годишният Дашдамиров победи Кутман Калбаев (Киргизстан) с 5:3 при 51-килогламовите, въпреки че в първата част изоставаше с 1:3. Но успя да изравни, а след това и да вземе победните две точки.

В неделя ще бъде определен шампионът в свободния стил при кадетите

България участва само при класиците, най-доброто класиране е на Динко Нейков (80 кг), пето място.

В прикачените файлове може да видите отборното класиране:  кадети, класически стил       кадетки