Как се промениха олимпийските игри за 100 години...


Как се промениха олимпийските игри за 100 години...
20 юли 2024

Автор: BGWrestling.bg

След броени дни, на 26 юли, се откриват олимпийските игри в Париж. Френската столица за трети път ще посрещне най-престижния спортен форум след 1900 г. и 1924 г.

Игрите си има своя символика, традиции и церемонии. Ето как се промениха те за 100 години.


СТАДИОНИ
Първите в историята съвременни игри са в Атина през 1986 г. Домакин на основните събития е стадион „Панафинейски“, известен още като „Панатинаикос“.
Построен е през 330 година преди новата ера, но е открит в периода 1869–1870 по време на археолохически разкопки. И след реставрация посреща първите съвременни игри. Капацитетът му е 80 000 зрителски места. Съоръжението домакинства на церемониите по откриването и закриването на игрите, както и на състезанията по лека атлетика, гимнастика, вдигане на тежести и борба.

Сега в Париж 2024 състезанията ще бъдат на 36 олимпийски обекта. Най-големият е стадионът „Стад дьо Франс“ с капацитет 81 000 зрители. Построен е през 1998 г. за световното първенство по футбол. И оттогава посреща различни събития, включително и концерти. Сега там ще бъдат състезанията по лека атлетика, ръгби, както и церемонията по закриването на игрите.

През 1896 г. в Атина не е имало басейни, затова надпреварата по плуване е била в пристанището Зеа в Пирея. Стартът и финалът са в един ден при доста ниска температура на водата, 13 градуса.
Сега всички видове плувни състезания ще бъдат в басейни при температура 25-28 градуса на водата. И то на две места – в Центъра за водни спортове, където ще са синхронното плуване, скоковете във вода и водната топка, както и „Пари-Ла-Дефанс арена“, която ще посрещне стартовете при плувците.

Маратонското плуване, което е в открити води, и състезателите трябва да изминат 10 км на игрите Париж 2024, е планирано да бъде по река Сена, стига водата да е чиста за старта. Резервният вариант е водният басейн край Вер сюр Марн, където ще бъдат състезанията по гребане и кану-каяк.

Но за първи път в историята церемонията по откриването на игрите ще бъде не на стадион, а по река - Сена. Дефилето на делегациите ще бъде на  големи гондоли. 


ОБЛЕКЛО
Традицията спортистите от една страна да бъдат с еднакво облекло не е съществувала по време на първите игри, изключени правят само състезателите от един отбор.
За първи път спортисти, треньори и ръководители, пременени в еднакви дрехи, се появяват за олимпиадата в Берлин '36. И още тогава имат различни облекла – за официални церемонии, тренировъчно, за топло и прохладно време, както и различни аксесоари – чанти, раници, шапки...


МЕДАЛИ
Спортистите, станали шампиони на първите олимпийски игри Атина 1896-а, били наградени със сребърен медал, а не златен, както e сега, също с маслинова клонка и грамота. Заелите второ място получили бронзов медал, и също маслинова клонка, както и диплома. За първи път призьорите са удостоени със злато, сребро и бронз за игрите в Сейн Луис 1904.

Сега в Париж 2024 всеки медал ще съдържа 18 грама желязо, което е част от оригиналната конструкция на Айфеловата кула, премахната след реконструкцията, смесени съответно със злато, сребро и бронз.

 

ПЛАКАТ
За първи път плакат с олимпийските символи е направен за игрите в Стокхолм през 1912 г. Той изобразява разголени спортисти, които носят знамената на своите страни.

А на плаката за Париж 2024 стои фантастичен град-стадион със символите на Париж и Франция като цяло, както и различни арени, на които ще бъдат спортовете като футбол, плуване, водна топка...

 

ТАЛИСМАН

Талисманът става част от олимпийската символика през 1968 г. Тогава домакините на зимните игри в Гренобъл (Франция) залагат на Шус измислено човече на ски. Тялото му е под формата на мълния, а главата – голяма и червена. А високо над челото изрисувани олимпийските кръгове.

Талисманът за Париж 2024 е Фриж, персонаж под формата на фригийски калпак, символ на свободата по време на Втората френска революция.
Фриж е в цветовете на френския флаг – синьо, бяло и червено, на гърдите му е лого на Парижа 2024.

 

ФАКЛИ
За първи път огънят по време на олимпийски игри е запален в Амстердам 1928. А традицията да се запалва огънят в Гърция и след това да се пренася с щафета се появава за игрите Берлин '36. Оттогава започва да се използват и факлите. На дръжката на първите такива е гравиран маршрутът на щафетата и олимпийските кръгове, увенчани с немски орел, както и надписът: Fackel Staffel Lauf Olympia Berlin 1936 („Щафетата на факела за Олимпийските игри Берлин 1936“).

Сега този символ за Париж 2024 е дело на френския дизейнер Матьо Леанер, който е обединил три теми. А именно равенство - идеята и девизът на олимпиадата „Игри, открити за всички“, водата – символизира Сена, основната река в Париж, както и мир – посланието на олимпийските игри още от античността.