Лопес – на победа от историята


Лопес – на победа от историята
сн. UWW
6 август 2024

Автор: BGWrestling.bg

Кубинецът Михайн Лопес е на победа от историческа пета олимпийска титла в борбата на игрите Париж 2024, които за него са шести в кариерата.

41-годишният гигант, с прозвището Ужасния, постигна три победи в категория до 130 кг на класическата борба, като по пътя победи настоящия световен шампион Амир Мирзазадех (Иран) с 3:1, а на полуфинала и азера Сабах Шариати с 4:1.

Надпреварата в Париж е първата за Лопес от игрите Токио 2020, когато спечели 4-то злато.

Кубинецът не е губил среща от световното през 2015-а, когато отстъпи пред славния Риза Каялп (Турция). А за трофея тази вечер ще излезе срещу сънародника си Ясмани Акоста, който се състезава за Чили. При успех Лопес ще стане първият спортист в борбата, стъпил пет пъти на Олимп.

„Много съм щастлив и горд, това е послание за следващите поколение, за да има към какво да се стремят - заяви Михайн, който в навечерието на олимпийските игри отново предпочете да се подготвя в България, както и за предишната олимпиада в Токио. - Финалът ще бъде между двама кубинци, ще е зрелищно...“

С класирането за финала пък Акоста даде втори шанс на Кирил Милов, който ще излезе в репешажите срещу египтянина Абделатиф Мохамед, трети от световното през 2023.

Тази вечер ще се определи и шампиона в категория до 60 кг между японеца Кенчиро Фумита и китаеца Лиго Цао.

В полуфиналната среща Фумита надигра двукратния №1 в света Жоламан Шершенбеков (Киргизстан) с 5:3 , с което взе реванш за загубата си на мондиала през миналата година.

За титлата представителят от Страната на изгряващото слънце ще излезе срещу китайцем Лиго Цао, който отстрани Се Юнг Ри (Северна Корея) с 3:3. Ри пък още на старта преодоля световният и европейски шампион Викор Чобану (Молдова) – туш.

В първата категория при жените, до 68 кг, феноменалната американка Амит Елор стигна до битка за титлата. Двукратната световна шампионка от по-горната категория победи в полуфиналите Сол Пак (Северна Корея) с технически туш 10:0 за 1,44 мин., а още на старта се справи и с настоящата №1 в света Бусе Тосун (Турция).

Така за златото 20-годишната Елор ще излезе срещу Мерим Жуманазарова (Киргизстан), трета от олимпийските игри Токио 2020.
Жуманазарова пък победи нигерийката Блесинг Оборудуду с 3:1.

Срещите за медалите стартират тази вечер от 20,30 часа. И може да ги следите на следния линк ТУК