Петима нови членове в Залата на славата


Петима нови членове в Залата на славата
1 август 2024

Автор: BGWrestling.bg

Петима нови членове приемат в Залата на славата на световната борба в навечерието на олимпийските игри Париж 2024. 

Сред тях е славният арменски треньор Левон Джулфалакян. В спортната си кариера той е спечелил всичко – злато от световно и европейско първенство, както и от олимпийски игри - Сеул 88, в категория до 68 кг на класическия стил.

В продължение на 10 години е селекционер на националния отбор, а сега вицепрезидент на федерацията на Армения.
С това Джулфалакян стана едва вторият арменец с подобно признание след това на Стефан Казарян, дългогодишен арбитър.

Сред новите членове в Залата на славата е и олимпийският шампион Стив Жено, който в Пекин 2008 спечели първо злато за Франция след 80-годишна пауза, като ликува при 66-килограмовите на класическия стил.

Последният шампион на страната е Емил Поилве, триумфирал в Берлин през 1936.

На следващата олимпиада Жено взима бронз в Лондон. А след края на спортната си кариера се захваща с треньорство и подготвя младите таланти в своя клуб в Дижон.

Признание получи и руският борец Мавлет Батиров, двукратен олимпийски шампион от Атина 2004 и Пекин 2008, носител още на злато от световно и европейско първенство в свободния стил.

След лауреатите е и гръцкият арбитър Василис Пагонис, съдийствал на 5 олимпиади, на 20 световни и 25 европейски първенства. А на игрите Атланта 96 получава престижното отличие „Златна свирка“ за най-добър рефер. Тогава той съдийства финала в тежка категория на класическия стил, в който славният Александър Карелин печели трета олимпийска титла.

Петият нов член на залата е канадката Тоня Вербеек, носителкат на три олимпийски медала. На игрите Атина 2004 тя печели първото отличие за страната си в женската борба от олимпийски форум – сребро.
А след като се оттегля от спорта, става главен треньор на националния отбор за мъже и жени. В момента тя предава опита си на жените в университета в Айова, САЩ.

Официалната церемония е планирана за 5 август, когато стартират и схватките по борба на олимпийските игри. 
 ​
България има 9 представители в Залата на славата - Валентин Йорданов, Александър Томов, Райко Петров, Еньо Вълчев, Армен Назарян, Петър Киров, Боян Радев, Станка Златева, Продан Гарджев (б.р. по реда на приемането им).