Рамазанов: Учил съм се от Валентин Йорданов


Шампионите с допълнителни премии от по 20 000 лева
Рамазанов: Учил съм се от Валентин Йорданов
сн. BGWrestling.bg
16 август 2024

Автор: BGWrestling.bg

"Учил съм се от Валентин Йорданов, изгледал съм много негови срещи на видеа – призна олимпийският шампион в свободната борба Магомед Рамазанов. - Той има заплетени хватки, които владее в съвършенство, а при мен са слабост. Някои от тях съм използвал, други е трудно, защото не са подходящи за борците в по-тежките категории. Той е легенда! Знам много истории с него, например от Иран. Невероятен е и като човек! Винаги подкрепя състезателите, разговаря с тях. Моят брат Рамазан вече спечели няколко медала, не е пропуснал да му се обади, да го поздрави, да поговорят. Феновете също имат много голямо уважение към него. С Валентин Йорданов имаме сходна съдба. И той е бил на път да се откаже на 31 години, но е останал докато не е спечели олимпийската титла на 36 години! Изключителна личност!

Рамазанов, както и златният олимпийски медалист в класическия стил Семен Новиков, получиха допълнителни премии от по 20 000 лева от „Асет Банк“ и „Асет Иншуърънс“ за отличията от игрите Париж 2024. А чековете им връчиха шефовете на управата Румен Сираков и Милен Драгневски.

Рамазанов донесе първа титла за свободния стил след 28-годишна пауза. Последният ни шампион бе Валентин Йорданов от Атланта 96.

Новиков пък прекъсна сушата от 24 г. без злато в класичекия стил след триумфа на Армен Назарян в Сидни 2000.

И двете легенди бяха редом до настоящите златни олимпийски медалисти на церемонията в сградата на трезора.

„Всички демонстрират огромно уважение и оценяват постижението, за което съм много благодарен - каза Семен. - Но не се чувствам герой. Въпреки многобройните тържества, интервюта успях и да потренирам, не защото трябва, а защото имам желание и тялото ми го иска. За Украйна спечелих европейско злато, искам сега да направя същото и за България, а след това да взема и световната титла.“

Двамата шампиони ще бъдат премирани от държавата с по 250 000 лева.

За първи път от игрите Москва 80 българската борба има повече от един олимпийски шампион. Тогава в свободния стил са двама, а при класиците – един.