Садулаев и Сайтиев посрещнаха олимпийските шампиони в Дагестан


Абдулрашид пожела на Магомед Рамазанов още две подобни титли.
Садулаев и Сайтиев посрещнаха олимпийските шампиони в Дагестан
26 август 2024

Автор: BGWrestling.bg

Олимпийският шампион Магомед Рамазанов бе посрещнат в родния си Дагестан от легендите на борбата Абдулрашид Садулаев и Бувайсар Сайтиев на летището в Махачкала. И двамата посрещачи имат общо 5 олимпийски титли.

Магомедов се прибра заедно с другите двама шампиони – Ахмед Тажудинов, който на игрите Париж 2024, донесе злато за Бахрейн, и Разамбек Жамалов, ликувал с титлата за Узбекистан.

„Знаете ли колко тежи този медал – попита Садулаев риторично журналистите, като държеше в ръцете си титлата на Рамазанов. - Малко от вас знаят през какво е преминал, колко пот, колко травми му костват това отличие. Освен това той две години чака гражданство от Румъния. После българите му дадоха. А какво ли им е сега на румънците....“

И пожела на Рамазанов още два такива златни медала да спечели.

„Когато стъпих на стълбичката, се почувствах все едно съм покорил най-високия връх на планетата, а оттам се наслаждавам на гледката“, каза с усмивка Мага, както наричат Рамазанов близките му.

Магомед е роден в дагестанското село Октябърское. От началото на годината се състезава за България. 

На игрите Париж 2024 шампионът триумфира в категория до 86 кг на свободния стил, а с този успех прекъсна 28-годишната суша без титла в българската свободна борба.
 

Златното трио Рамазанов, Тажудинов и Жамалов пристигна с чартърен самолет от Москва, като още в руската столица шампионите бяха посрещнати от президента на местната федерация по борба Омар Муртазалиев, който е и вицепрезидент на руската централа.

След това на церемония шампионите бяха наградени с по 5 млн. рубли (60 000 евро), техните треньори получиха по 2 млн.рубли (24 000 eвро).

А бронзовите медалисти от игрите Даурен Кургулиев и Магомедхан Магомедов, които донесоха отличия съответно за Гърция и Азербайджан, също бяха премирани с по 2 млн.рубли (24 000 eвро). Треньорите им взеха по 1 млн.рубли (12 000 евро).

Борците, които се класираха за олимпиадата, но не бяха допуснати от МОК, също получиха премии от по 1 млн.рубли. А именно Абдулрашид Садулаев, Заур Угуев, Абдул Курбанов и Шамил Мамедов.

Видео от посрещането на нашата фейсбук страница ТУК

Снимки: wrestdag.ru