В Чечня наградиха легионерите си


Призьорите от Париж 2024 получиха жилища, шампионът прибави и премия
В Чечня наградиха легионерите си
23 август 2024

Автор: BGWrestling.bg

В руската република Чечня наградиха с апартаменти легионерите си, които на игрите Париж 2024, спечелиха олимпийски медали за други страни.

Разамбек Жабалов донесе злато за Узбекистан в категория до 74 кг на свободния стил. Той получи и премия от 10 млн. рубли (121 000 евро). А след олимпийския форум обяви, че посвещава титлата на Русия, Дагестан и Чечня.

Ислам Дудаев пък взе бронз за Албания при 65-килограмовите на свободния стил. Той също бе знаменосец на страната на церемонията по закриването на игрите.

Двамата бяха посрещнати и наградени от министъра на спорта на републиката Ахмат Кадиров, който им връчи ключове от жилищата.

„Винаги се опитваме да поощрим всеки шампион или призьор на олимпиадата – заяви Ирина Роднина, трикратна олимпийска шампионка по фигурно пързаляне, а сега депутат. - И защо да е некоректно да награждаваме спортисти, които са родени в тези републики? На игрите те прославят своя народ и своята треньорска школа. Всички ние забравяме, че човек винаги трябва да има възможност за избор. Има толкова много примери по света, когато хората сменят гражданство, заради интересите на семейството, работата, постиженията. И защо си мислим, че трябва да накажем тези хора по някакъв начин? Подобни примери има и в науката, и в изкуството. Важно е, че всеки един от тях по свой начин представлява народа си.“