Япония изравни рекорд в Париж, САЩ записа антирекорд


Япония изравни рекорд в Париж, САЩ записа антирекорд
сн. БОК, Йордан Петков
23 август 2024

Автор: BGWrestling.bg

Вече 22 дни след края на игрите в Париж продължават емоциите от олимпиадата, но и време за равносметка.

Големият победител в турнира по борба е Япония, след като изравни рекорда на бившия СССР, като завърши на върха в класирането с 8 титли. Толкова златни медала „сборная“ спечели в Сеул 88, когато се разиграваха 20 комплекта отличия срещу сегашните 18, когато вече са включени и жените!

Азиатците демонстрираха резултати във всичките три дисциплини. При мъжете взеха по две титли в класическия стил (60, 77 кг) и в свободния (57,65 кг) и 4 златни медала при жените (53, 57, 62, 76). За първи път японка ликува в тежка категория, шампионка стана Юка Кагами!

Тимът от Страната на Изгряващото слънце завърши на върха с убийствена преднина пред вторите с общо 11 медала (8-1-2). След тях е тимът на Иран с две титли, 4 сребърни и две бронзови отличия и общо 8 медала.
На трето място е САЩ с един по-малко, 7. И също с две титли, два сребърни и бронзови медала.

Янките записаха антирекорд в Париж 2024. За първи път от 56 години останаха без титла при мъжете!

Русия не участва. Заради политическата ситуация, националният тим отказа да пътува за игрите. Но възпитаници на руската школа участваха за други държави. И спечелиха три титли и пет бронза (първи са Магомед Рамазанов (България), Разамбек Джамалов (Узбекистан), Ахмед Тажидинов (Бахрейн); трети са Турпалали Бисултанов (Дания), Черман Валиев (Албания), Ислам Дудаев (Албания), Даурен Кургулиев (Гърция), Магомедхан Магомедов (Азербайджан).
И във виртуалното класиране биха се наредили на второ място след Япония.

Особено впечатляваща бе категория до 74 кг на свободния стил, която събра шестима бивши борци на „сборная“ - Разамбек Жамалов (Узбекистан), Чермен Валиев (Албания), Виктор Расадин (Таджикистан), Хетаг Цабалов (Сърбия), Магомедхабиб Хаджимагомедов (Беларус) и Теймураз Салказанов (Словакия). Титлата спечели Джамалов, Валиев взе бронз.

По време на игрите президентът на Международната федерация Ненад Лалович обяви, че централата обмися затягане на мерките по натурализация на състезателите.
"Руските борци, които вече се състезават за други държави, вдигнаха нивото на борбата в съответните страни и в целия свят, като цяло - каза сърбинът. - Но е време тези страни вече да градят свои състезатели, а не да взимат готови!"

За България олимпиадата също е преломна, след като има първите шампиони от дълго време, макар и натурализирани. Магомед Рамазанов сложи край на 28-годишната суша без злато в свободния стил, а Семен Новиков направи това в класичестия стил след пауза от 24 г.

Игрите ще останат в историята с петата титла, спечелена от именития Михайн Лопес в тежка категория на класическия стил. С това кубинецът стана първият спортист с подобно постижение на олимпиада в една дисциплина. 

И разочарованието на Индия, но и за Виниш Виниш, която остана без медал в лека категория при жените, след като 50 грама от личното тегло я лишиха от участие на финал и последвала дисквалификация. 

А след игрите индийката обяви, че прекратява състезателната си кариера.

"Борбата спечели, а аз загубих мечтата си, нямам сили повече", заяви шампионката на Азия, която приключи със спорта с два бронзови медала от световни първенства. 

Всички резултати от олимпийските игри, както и класирането по медали може да видите ТУК